Crew Resource Management training ( CRM )

 

Yellow Wings Crew Resource Management 1Na een aantal vliegtuigcrashes in het verleden is door NASA een revolutionair nieuw systeem van vliegtraining en het delen van informatie ontwikkeld. Dit systeem heet Crew Resource Management (CRM). Deze manier van kijken en werken is één op één over te zetten naar elk bedrijf én naar je privé situatie! Er is heel veel te leren van de luchtvaart. Daardoor maken steeds meer andere bedrijven gebruik van CRM. Bijv. het gebruik van  checklists in operatiekamers….. De essentie van Crew Resource Management gaat o.a. het reduceren van het aantal fouten én het eerder herkennen van fouten. En het gaat over structureel gebruik maken van alle kennis en kunde van alle betrokkenen.

Het resultaat is een efficiënte, doelgerichte samenwerking en besluitvorming waarbij alle middelen binnen het team gebruikt worden. Want hoe beter een team Crew Resource Management toepast, hoe beter de resultaten en hoe minder fouten er gemaakt worden.

 

 

Herken je één of meerdere van de volgende aspecten in je team/ bedrijf?

-Onvolledige of onduidelijke communicatie, met als gevolg veel fouten

-Leidinggeven volgens hiërarchische structuur, -Ad hoc samenwerking in plaats van structureel samenwerken

-teamprestaties die achterblijven,

-geen overzicht,

-geen gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het proces en de resultaten

Als het antwoord op meerdere items “Ja”, dan is onze Crew Resource Management training misschien iets voor jouw team?

Crew Resource Management in theorie

Yellow Wings Crew Resource Management 2

Gedurende dit deel van de training worden de basisprincipes van Crew Resource Management uitgelegd en vertaald naar jouw dagelijkse praktijk. Aan de hand van de presentatie krijg je een steeds beter beeld van de reikwijdte van CRM. Er is uitgebreid ruimte om vragen te stellen en voorbeelden te krijgen. Op die manier gaat CRM leven. Je krijgt dan vanzelf ideeën waar CRM jouw team verder zou kunnen helpen.

Crew Resource Management in de praktijk; in de Boeing 737 Flight simulator

Yellow Wings Crew Resource Management 4

Na de theorie van Crew Resource Management ga je met al je teamleden in een aantal verschillende rollen een commercieel vliegtuig besturen en begeleiden. Natuurlijk gaat er onderweg iets mis…. Samen ga je de geleerde tools van Crew Resource Management in praktijk brengen en de ontstane  problemen oplossen. Tijdens dit deel staan de volgende aspecten centraal: efficiënte samenwerking, foutloos communiceren, uitstekend luisteren en readbacks doen.

In de cockpit moet je veel dingen vlak na elkaar doen. Je moet dus in staat zijn je aandacht te verdelen. Ook het nemen van besluiten en uitvoeren van jouw verantwoordelijkheden komen aan bod. Er zijn veel verschillende rollen in de verkeerstoren, de cockpit en in de cabine. Je kunt alleen communiceren tussen de verschillende locaties via de radio. Dat betekent dat je korte en heldere boodschappen moet doorgeven. Direct na het echt ervaren van het scenario volgt de evaluatie, waarin de nadruk ligt op wat er goed gaat en wie welke kwaliteiten laat zien.

Wat levert Crew Resource Management op? Evaluatie

Het doel van de evaluatie is om beter inzicht te bieden in de natuurlijke talenten en beperkingen van elk teamlid. En wat de invloed hiervan is op de productiviteit en energie van het team. Ieder teamlid reflecteert op zijn acties tijdens het vliegen en krijgt positieve feedback van alle andere teamgenoten. Hoe ga je als team optimaal gebruik maken van de talenten uit je team en hoe help je elk teamlid zijn talenten verder uit te bouwen?

Crew Resource Management is het beste hulpmiddel om snel optimaal gebruik van elkaars kennis en kunde te kunnen maken en dus een goede investering in het team en in elkaar.  Het stimuleert de ontwikkeling en uitbouw van je kwaliteiten en zorgt voor veel betere teamprestaties. Met behulp van de simulator laten we jullie op een spannende en doeltreffende manier naar je gedrag en je kwaliteiten kijken en de waarde daarvan wordt helder voor het team. Juist in een volkomen nieuwe omgeving, met onbekende acties leer je veel van jezelf en elkaar. Meer uitleg over Crew Resource Management is op Wikipedia te vinden, meer wetenschappelijke kennis vind je op o.a. in The International Journey of Aviation Psychology

Meer info op deze website Kijk even op de Crew Resource Management info pagina

Reviews

Louis van wijk; “Geweldige crew-resource management training gehad, goed om andere kwaliteiten van je teammedewerkers te ontdekken, fijne begeleiding door medewerkers van Yello Wings.”

Patrick Steenaart; “Ik heb tijdens de zeer afwisselende training veel geleerd over hoe ik reageer in bepaalde niet dagelijkse situaties en daarbij handvatten gekregen om dat te vertalen naar mijn werk. De flight simulator is zeer realistisch en de begeleiding top! Bedankt Rob voor de fantastische en leerzame dag bij Yellow Wings.”